ریشه مشکلات دنیا
نخستین روز پائیز 87، مصادف با چهارمین سفر رئیسجمهور کشورمان به نیویورک جهت شرکت در شصت و سومین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل بود. احمدینژاد بعد از استقرار در نیویورک با بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار کرد و خطاب به وی گفت: «ریشه مشکلات امروز دنیا را باید در رفتار دولت امریکا جستوجو کرد.» رئیس جمهور ادامه داد: «مردم فلسطین در محاصره دائمی غذا و دارو قرار دارند، این گونه اقدامات اگر جنایت نیست پس جنایت چه معنایی دارد؟ سازمان ملل در کجا باید نقشآفرینی کند؟» احمدینژاد همچنین در صحن سازمان ملل متحد نیز حاضر شد و پس از قرائت دعای فرج، ملت ایران را اهل گفتوگو، صلح و منطق معرفی کرد اما تأکید نمود که ایران هیچ گاه زیر بار ظلم و حرف زور نخواهد رفت. احمدینژاد در پایان تأکید کرد: «امپراتوری امریکا در جهان به پایان راه خود رسیده است و حاکمان بعدی باید دایره دخالتها را به مرزهای خود محدود کنند.»
رئیس جمهور در جمع ایرانیان مقیم امریکا نیز حاضر شد و گفت: « ملت ایران اهل درگیری و جنگ نیست و علاقهمند است با همه ملتها رابطه داشته باشد اما اگر کسی بخواهد با ملت ایران درگیر شود این ملت چنان پاسخی خواهد داد که تا ابد پشیمان شوند.» در پایان این دیدار نیز ارغوان رضایی تنیسور ایرانی الاصل تیم ملی فرانسه با اهدای راکتهای تنیس خود به محمود احمدینژاد، با وی عکس یادگاری انداخت و علت این کار خود را علاقه به رئیس جمهور ذکر کرد. رضایی در پاسخ به چرایی علاقه خود به رئیس جمهور، نشان دادن قدرت ایران و ایستادگی احمدینژاد در مقابل زورگویان جهان را مورد اشاره قرار داد.
اما این پایان کار سفر چهارم رئیس جمهور به امریکا نبود و احمدینژاد در جمع تعدادی از دانشجویان امریکایی، خاخامهای ضد صهیونیست، گروههای ضد جنگ امریکا، مدیران ارشد رسانههای معتبر امریکایی و... نیز حاضر شد و به ایراد سخنرانی پرداخت. از دیگر برنامههای در دستور کار احمدینژاد طی این سفر، گفتوگوهای تفصیلی و جداگانه با رسانههای مختلف از جمله شبکه رادیویی NPR، روزنامه لس آنجلس تایمز، شبکه خبری پیبیاس، شبکه پاسیفیکا، سیانان و...بود. رئیس جمهور طی گفتوگو با شبکه امریکایی پاسیفیکا، تولید کنندگان بمب اتمی را عقب ماندگان سیاسی دانست و تأکید کرد: «شروع جنگی جدید به معنای پایان عمر امریکاست.»
در این سفر فشرده رئیس جمهور همچنین با رؤسای جمهور کشورهای لبنان، پاکستان، کنیا، بوسنی و هرزگوین، عراق و... نیز دیدار و گفتوگو کرد. از دیگر حواشی این سفر، تأخیر 24 ساعته از سوی دولت امریکا در صدور روادید مجتبی ثمره هاشمی مشاور ارشد رئیس جمهور و همچنین عدم صدور ویزا برای نادر طالبزاده مستندساز ایرانی و قمریوفا مدیرکل وقت امور رسانههای دفتر رئیسجمهور بود.
احمدینژاد در نهایت پس از اتمام این سفر 5 روزه به تهران بازگشت و در جمع خبرنگاران در فرودگاه مهرآباد با بیان اینکه در دوران جدید، بتهای زمانه در حال اضمحلال و فروپاشی هستند، گفت: «این در حالی است که راه و آرمان ملت ایران جایگزینی مناسب برای مطالبات جهانی خواهد بود.»
پشتوانه 40 میلیونی
سفر پنجم رئیس جمهور به ایالات متحده امریکا از جهات متعددی حائز اهمیت بود چرا که این سفر به فاصله 99 روز پس از انتخاب مجدد وی توسط اکثریت ملت به ریاستجمهوری اتفاق میافتاد و فضا سازیهای گسترده رسانههای غربی و از آن مهمتر حمایتهای آشکار سران کشورهای اروپایی و امریکا از جریان فتنه در داخل کشور طی این مدت، به اهمیت این سفر میافزود.
همین مسائل باعث شد تا همزمان با سفر رئیس جمهور به امریکا جمعی از عناصر ضدانقلاب در ائتلاف با صهیونیستهای مقیم نیویورک، در حمایت از آنچه که جنبش سبز ایران میخواندند در برابر مقر سازمان ملل متحد تجمع کنند اما قلت حضور شرکت کنندگان در این تجمع به قدری بود که حتی تصاویر آن از سوی رسانههای امریکایی نیز چندان مورد استفاده قرار نگرفت و شبکههای تلویزیونی این کشور ترجیح دادند با نشان دادن صحنههای کوتاهی از این تجمع، از خروش موج ضد احمدی نژادی در نیویورک سخن بگویند! مشایی، ثمره هاشمی، پرویز داوودی، غلامحسین الهام، رسایی، میرتاج الدینی و همچنین پنج نفر از نمایندگان اقلیتهای مذهبی در مجلس شورای اسلامی از همراهان احمدینژاد در این سفر بودند.
رئیس جمهور در گفتوگو با شبکه کانال 2 فرانسه در نیویورک گفت: «ما منتظریم رفتار آقای اوباما و تغییراتی را که مطرح کرده است در عمل مشاهده کنیم.» در همین حال اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر رئیس جمهور در گفتوگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد: « حرفهای اوباما را میتوان در جهت بازگشت از مواضع خصمانه و زورمدارانه گذشته ارزیابی کرد.»
احمدینژاد همچنین گفتوگویی تفصیلی با شبکه سیبیاس انجام داد. اما در جریان این مصاحبه هنگامی که خبرنگار این شبکه درباره کشته شدن افرادی در ایران در حوادث پس از انتخابات از جمله ندا آقاسلطان سؤالی را مطرح کرد رئیس جمهور بلافاصله عکسی از مروه الشربینی شهیده حجاب را به این خبرنگار و دوربین نشان داد و گفت: «شما این عکس را میشناسید؛ وی دو ماه قبل وقتی از مردی که او را مورد تعرض قرارداده بود به دادگاه آلمان شکایت کرد در همان دادگاه توسط خود متهم با ضربات متعدد چاقو به شهادت رسید. خبر این حادثه ده روز از افکار عمومی مخفی ماند و قبل از کشته شدن خانم ندا آقاسلطان بوده است. چرا این حادثه در رسانههای غربی انعکاس نیافت؟ اگر در ایران تخلفی از سوی مأمورین اتفاق افتاده باشد با آن برخورد میشود و دستگاه قضایی در ایران تحت شرایط سیاسی تصمیم نمیگیرد.»
احمدینژاد در مجموع طی سفر 3 روزه خود به نیویورک با 11 رسانه گفتوگو کرد و هم چنین دیدار با ایرانیان مقیم امریکا، دانشجویان و اساتید دانشگاههای امریکا، رهبران جوامع اسلامی امریکا و... را در دستور کار قرار داد. از سوی دیگر رایزنیهای فشرده دیپلماتیک از سوی احمدینژاد در دیدار با دبیرکل سازمان ملل و رؤسای جمهور کشورهای عراق، پاکستان، لبنان، الجزایر، بولیوی، برزیل، نخستوزیر سریلانکا، وزیر امور خارجه عمان، نخستوزیر ترکیه و... در دستور کار وی در حاشیه حضور در شصت و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل بود. احمدینژاد سرانجام سخنان خود در سازمان ملل را با محوریت انتقاد از ظلم به مردم جهان از سوی ابرقدرتها ایراد کرد. هر چند سخنان وی به مذاق نمایندگان برخی کشورهای اروپایی و غربی از جمله امریکا، انگلیس، کانادا، آلمان و... خوش نیامد و هنگام سخنان رئیس جمهور، آنان صندلیهای خود را ترک کردند اما استقبال کم نظیر دانشجویان به محض ورود احمدینژاد به کشور نشان داد تحلیل روزنامه واشنگتن پست از سفر پنجم احمدینژاد به امریکا تا چه میزان درست بوده است: «احمدینژاد یک نجاتدهنده انقلابی است و در سه سال اخیر در پیامهای جالبی این مأموریت خود را اعلام کرده است. وی یک انقلابی واقعی است که خواهان تغییر ساختار موجود نظام جهانی و روابط حاکم بر مناسبات بینالمللی است و طبیعی است که این موضوع چندان مورد رضایت کشورهای غربی نخواهد بود.»
نقش مؤثر در بازنگری N.P.T
ششمین سفر احمدینژاد به نیویورک از جهاتی با دیگر سفرهای وی متفاوت بود چرا که وی این بار به همراه ثمره هاشمی، منوچهر متکی و اسفندیار رحیم مشایی برای شرکت در اجلاس بازنگری معاهده N.P.T تهران را به قصد نیویورک در 12 اردیبهشت 89 ترک کرد.
رئیس جمهور با حضور در سازمان ملل متحد طی سخنانی 11 پیشنهاد برای تحقق هدف خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای را ارائه کرد.
«اصلاح و تکمیل N.P.T» اولین پیشنهاد احمدینژاد بود. وی گفت: «این پیمان باید به D.N.P.T تغییر یابد و خلع سلاح در محور مأموریتهای آن و با سازوکارهای روشن، الزام آور، مؤثر و با تضمینهای مطمئن بینالمللی تعبیه شود.» احمدینژاد در ادامه نیز 10 پیشنهاد خود را ارائه داد که محور مهم آنها ایجاد گروههای مستقل بینالمللی جهت نظارت بر خلع سلاح اتمی کشورها، ارائه ضمانتهای اجرایی قوی و معتبر جهت اجرای مقررات آژانس، برچیده شدن سلاحهای هستهای در پایگاههای نظامی امریکا و متحدانش مستقر در سایر کشورها از جمله آلمان، ایتالیا، ژاپن و هلند، قطع هرگونه همکاری هستهای با کشورهای غیر عضو معاهده ان پی تی، تلاش جمعی برای اصلاح ساختار شورای امنیت و... بود اما این بار نیز سخنان احمدینژاد به مذاق نمایندگان کشورهای امریکا، انگلیس و فرانسه خوش نیامد و آنان هنگام آغاز سخنان احمدینژاد صندلیهای خود را به نشان اعتراض ترک کردند اما شاید علت این امر بیش از هر چیز نکتهای بود که در گزارش خبرگزاری انگلیسی رویترز نیز مورد اشاره قرار گرفته بود: «احمدینژاد در سخنان خود خواستار مجازات تمامی کشورهایی که از تسلیحات اتمی برای تهدید کردن دیگر کشورها استفاده میکنند شد و بهطور شفاف انگشت اتهام خود را به سوی استراتژی هستهای جدید امریکا که ماه گذشته منتشر شد نشانه رفت.»
رئیسجمهور همچنین طی این سفر 2 روزه با بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز دیدار کرد که وی خطاب به رئیس جمهور گفت: «حضور شما در این اجلاس، از آن جهت حائز اهمیت است که نشان میدهد ایران به حل مسائل جهانی توجه ویژهای دارد.»
رئیس جمهور در این سفر نیز به سیاق 5 سفر قبلی خود به نیویورک مصاحبههای متعددی را با شبکههای تلویزیونی و رسانههای جمعی انجام داد. شبکه تلویزیونی بیبی اس امریکا، شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، ای بیاف، بوستون گلوب، شبکه بینالمللی روسیه و... از جمله این رسانهها بودند که محور اصلی این گفتوگوها نیز حول پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران بود.
احمدینژاد در کنفرانس مطبوعاتی با حضور نمایندگان رسانههای بینالمللی گفت: «هیمنه شکست ناپذیری رژیم صهیونیستی درغزه و لبنان شکست و حتی اگر هیچ اتفاقی هم نیفتد رژیم صهیونیستی در حال سقوط است.» وی با بیان اینکه امروز رژیم صهیونیستی تنها راه نجات خود را در جنگ جستوجو میکند، اظهار داشت: «آغاز هر جنگ از سوی این رژیم جعلی، پایان این رژیم را نزدیکتر خواهد کرد. احتمال پیروزی رژیم صهیونیستی در لبنان و در غزه نزدیک به صفر است. شروع یک جنگ جدید به معنای جنگ آخر است و رژیم صهیونیستی تمام خواهد شد.» رئیس جمهور همچنین در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ای بیسی نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار این شبکه در خصوص حضور بنلادن در ایران، گفت: «بن لادن در واشنگتن است، زیرا او روابط خوبی با جرج بوش رئیس جمهور سابق امریکا داشت، آنها با هم در زمینه نفت فعالیت میکردند، اما بن لادن هیچ وقت با ایران کار نکرده است.» همچنین دیدار با جمعی از رهبران یهودی ضد صهیونیست در امریکا نیز از دیگر برنامههای سفر رئیس جمهور به نیویورک بود تا اینکه سرانجام احمدینژاد در 15 اردیبهشت ماه به تهران بازگشت.
